Thema’s > Spaanse Griep.
De wereldwijde griepepidemie van 1918 met vijftig miljoen slachtoffers wordt ook wel de Spaanse Griep genoemd, maar hoe Spaans was die griep eigenlijk?
De Spaanse griep van 1918 was misschien wel de dodelijkste pandemie aller tijden. Het virus had het vooral begrepen op gezonde jonge mensen. Deskundigen schatten dat er wereldwijd veertig tot vijftig miljoen mensen aan overleden.
Op 27 mei 1918 meldt het internationale persbureau Reuters dat Alfonso XIII, de Spaanse koning van 1918, ziek was, evenals de minister-president en zijn gehele kabinet. Daarnaast was ook 30% van de Spaanse bevolking ziek. Hoewel de eerste berichten luidden dat het geen ernstige ziekte was bleek als snel dat dit niet waar was: binnen 10 dagen overlijden circa 700 Spanjaarden aan de Spaanse griep wat een H1N1-virus was.
Ook op andere plekken in het Europa van 1918 sterven veel mensen, maar omdat het continent midden in de eerste Wereldoorlog zit wordt deze massale sterfte in veel landen niet wereldkundig gemaakt; het zou het moraal alleen maar negatief beïnvloeden.
Maar in het neutrale Spanje kwam de massale sterfte wel uitgebreid in het nieuws, waardoor de ziekte al snel “Spaanse griep” werd genoemd.
Volgens deskundigen komt het griepvirus dat de “Spaanse Griep” veroorzaakte helemaal niet uit Spanje, maar kwam het virus met Chinese arbeiders mee uit China. Volgens anderen lag de bron van de pandemie van 1918 in de Franse plaats Étaples. Tot slot melden we de mening die weer anderen aanhangen; zij melden de Amerikaanse staat Kansas als de bron.
Zover wij weten hangt geen enkele wetenschapper van tegenwoordig de mening aan dat de Spaanse Griep uit Spanje afkomstig is.