Drank, typisch Spaans

Spaans bier is vrij gewoon, maar in Asturië is er een verfrissende en zure cider die het proberen waard is. De horchata is een van de oudste Spaanse dranken, uitgevonden of geïntroduceerd door de Arabieren in de regio Valencia – het wordt gemaakt door het malen van de wortels van een soort papyrus die groeit in irrigatiekanalen huertas. Het is erg verfrissend en je kunt het overal in Zuid-Spanje drinken.

Spanje is bovenal een wijnland: kalksteen, alomtegenwoordige zon, traditie en geschoolde arbeidskrachten hebben geleid tot de ontwikkeling van veel productiegebieden, waaronder Duero Valdepenas, Rioja, Navarra en Andalusië. Albarino is in het oude Spaans de “witte Rijn” van de Bourgondische druivensoort, die rond Santiago is herplant. Witte Galicische wijnen lijken op de wijnen van de Elzas – de wijnstokken zijn getralied, gericht op de nevel van de oceaan en over het algemeen wordt de productie met de hand gedaan en dit is te zien in de fles. De kloof van de Sil, waarvan de steile hellingen een gecultiveerd terras worden, is een van de mooiste taferelen in Europa, aangezien elk terras wordt ingenomen door een enkele rij wijnstokken. Gipuzkoa Txakoli is een zeldzame witte wijn die afkomstig is van een oude Romeinse variëteit, dezelfde als Jurançon of Gaillac, maar die 20 eeuwen lang onveranderd is gebleven. Tempranillo uit Rioja is een andere wijn die door de Benedictijnen werd gecreëerd in de stijl van Saint-Jacques. Er bestaan ​​echter verschillende soorten Riojawijnen, waarvan de meest ontwikkelde kunnen concurreren met veel Bordeauxwijnen.

De Andalusische wijnen omvatten sherry, manzanilla en montilla-moriles, maar er zijn veel variaties van droge witte wijnen van Andalusië. Er zijn over het algemeen drie soorten wijn: primeur (tintos jovenes), de crianzas (gerijpte wijnen) en gran reservas. Vermout wordt verkocht in de meeste Spaanse bars en er zijn tientallen toepassingen en smaken, en elke producent zegt dat hun recept het beste, het oudste en het recept met de meeste therapeutische eigenschappen is.

De vermout wordt “al grifo” gedronken met bruiswater, waardoor het licht bruisend en zeer verfrissend wordt.