Peniscola

Plaatsen > Peniscola

Het dorp Peníscola ligt

in het gewest Catalonië aan de

Costa Azahar.

Dit kustdorp ligt op een eilandje dat ternauwernood door een strook zand met het vasteland is verbonden. Peninsula betekend dan ook schiereiland. Op dit eiland verheft zich een oude burcht. Het lager gelegen dorp ligt aan zee en heeft een oude vissershaven. Ook de stranden zijn er schitterend waardoor Peniscola is uitgegroeid tot een van de favoriete badplaatsen van de Spanjaarden zelf. Hier ontmoeten heden en verleden elkaar en vormen een onweerstaanbare combinatie.

Peniscola heeft oude wortels in het verleden. In de loop van de geschiedenis is het vaak van bezetter en naam verwisseld tengevolge van de strategische ligging. Achtereenvolgens zijn er geweest; de Iberiërs, Feniciërs, Romeinen, Hannibal en Arabieren. Het is door Jaime 1 van Aragón heroverd en aan de orde van de Tempeliers overgedragen. Deze laatsten bouwden er het kasteel dat nu bezocht kan worden.

De tegenpaus, de in 1394 in Avignon gekozen Pedro de Luna, heeft hier tien jaar gewoond. Om bij het kasteel te komen moet men door de aan de baai gebouwde nieuw wijk met flats. Vandaar kan men te voet het oude dorp in. De straten zijn er smal. de huizen hebben platte daken en de balkons zijn versierd met bloemen.

De parochiekerk heeft een barokke façade, koepel en een hoge toren. De parochiekerk heeft enkele kustwerken die toebehoord hebben aan de tegenpaus, Benedictus XIII.
De ringmuur om het kasteel stamt uit de 13e en 14e eeuw. Opzij van de gotische poort staan vierkante torens. Wandelend over de vestingwerken hebt u een mooi uitzicht over de baai, de paradeplaats en de terrassen. Op de deur van de werkkamer van Pedro de Luna is zijn blazoen afgebeeld. De openingstijd van het kasteel is dagelijks van 09.00-20.30.

Omgeving
Enkele kilometer noordelijk ligt Benicario, van oorsprong een Griekse kolonie. Men ziet in de omgeving nog de norias, oude waterbassins met schepraderen. In vroeger tijden bevloeide men daar de droge bodem mee. De wijnen hier zijn prima.

Montblanch
Ligt aan de oever van de Rio Francoli en wel op de heuvel van Santa Barbara. In de 14e eeuw is de plaats ommuurd. Veel oorspronkelijke muren, torens en poorten zijn nog intact.
Santa Maria la Mayor is uit de 14e eeuw. Het is een gotisch gebouw met een barokke gevel. Binnen zien we een beeld van de H. Maagd uit de 16e eeuw, een retabel uit de 14e eeuw en relikwie houders. Ook de Romaanse kerk Iglesia de San Miguel is bezienswaardig. In Casa Josa is een museum ingericht met een mooie collectie aardewerk uit de omgeving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *