Plaatsen > Graus
Graus is een klein stadje met ongeveer 3000 inwoners, in de centrale spaanse Pyreneeën. Het dorp ligt op 450 meter hoogte in de uitlopers van de Pyreneeën en heeft een aantrekkelijk klimaat met zeer veel zonuren.
De naam Graus komt van het romeinse “Gradus” dat “smalle doorgang” betekent en refereert aan de smalle bergkloof waarin het ligt.
Tijdens de Moorse overheersing was het een belangrijke plaats aan de noordgrens van het Moorse rijk. In 1083 werd het dorp na jarenlange strijd veroverd door de zoon van de vroegere koning van Aragón: Sancho Ramírez
Graus zelf is vooral bekend vanwege de beroemde worst, de “longaniza“. Elk jaar op de laatste zaterdag van juli is er een groot worstenfeest in Middeleeuwse stijl. Al jaren staat het dorp vermeld in het Guiness Book of Records als maker van de grootste barbecue van de wereld. Elk jaar weer wordt dit record herbevestigd op dit worstenfeest. Er staat dan een grote kraan opgesteld waarmee het enorme rooster met “longaniza” boven het vuur wordt gehesen. De worst wordt ter plekke bij de barbecue gemaakt door de slagers van het dorp.
Om over de lokale architectuur te spreken, moeten we beginnen met het noemen van de basiliek van Virgen de la Peña , die beschut is door de Morral-rots en de hele stad domineert. De bouw van dit gebouw begon in 1538, met als meest opmerkelijke kenmerken de prachtige Renaissance-voorgevel en een sierlijke galerij die een geweldig uitzicht biedt over het stadscentrum. Het centrum heeft verschillende interessante plekken, zoals het centrale plein, of Plaza Mayor, waar het stadhuis zich bevindt, met haar prachtige en inmiddels geheel gerestaureerde wandschilderingen.
Ook de andere gebouwen hebben levendige muurschilderingen in neoklassieke stijl. In de populaire wijk Barrichós, de oudste wijk van de stad, op het Coreche-plein, vinden we voorouderlijke huizen zoals de huizen van Mur en Solana, beide uit de 16e eeuw. Tegen het einde van deze wijk vinden we de poorten naar de oude ommuurde stadsmuur, gebouwd in 1589.
We moeten ook de parochiekerk van San Miguel vermelden , oorspronkelijk een Romaans gebouw, hoewel talrijke, opeenvolgende verbouwingen het uiterlijk aanzienlijk hebben veranderd. Binnenin kunnen we interessante gotische panelen vinden uit de tweede helft van de 15e eeuw.
Tegenwoordig is het de hoofdstad van de regio Ribagorza in de provincie Huesca en kan zich verheugen op een groeiende toeristische belangstelling van vooral Noord-Europeanen. Er zijn behalve 3 campings ook vele appartementen en huizen te huur, vooral in de dorpjes rond het grote meer Barasona (ook wel Pantano de Joaquin Costa genaamd), ten zuiden van Graus, zoals La Puebla de Castro.
Door de inmiddels zeer goede wegen in de spaanse Pyreneeën is de streek goed bereikbaar, ook voor auto´s met caravan. Vanaf Utrecht ligt het op ongeveer 1380 km afstand.
De belangrijkste festiviteiten in Graus, die tot nationaal toeristisch belang zijn verklaard, worden gehouden van 12 tot en met 15 september ter ere van Santo Cristo en San Vicente Ferrer.
Het dorp is internationaal bekend vanwege de truffelindustrie . Daarnaast vinden er het hele jaar door verschillende beurzen en vakbeurzen plaats, zoals al eeuwenlang het geval is.
Pagina met bijdragen van Fred J. Quint
Mooie beschrijving van Graus. Zeker de moeite om nog eens te bezoeken. Tot eind maart zie in het noorden de besneeuwde toppen van de Pyreneeën terwijl je op een terrasje geniet van lekkere tapas met een drankje naar keuze 🙂