Plaatsen > Ceuta
De Spaanse enclave Ceuta ligt aan de kust van Noord-Afrika. Ceuta is het noordelijkste puntje aan de Afrikaanse kant van de Straat van Gibraltar. De stedelijke enclave heeft een oppervlakte van circa 19 vierkante kilometer en de bevolking bestaat uit ongeveer 75.000 mensen.
Marokko betwist de soevereiniteit van Madrid over de stedelijke enclaves en vindt dat ze onder de regering in Rabat moeten vallen. Ceuta is al ongeveer vijfhonderd jaar eigendom van Spanje.
De meerderheid van de bevolking van Ceuta is van Spaanse afkomst, maar er woont ook een grote minderheid van Marokkaanse afkomst en er zijn kleine minderheden van joden en hindoes. In de loop van de geschiedenis heeft Ceuta onder het gezag van onder meer Romeinen, Vandalen, Feniciërs en Arabieren gestaan. In 1415 viel Ceuta in handen van de Portugezen. Spanje en Portugal werden in 1580 samengevoegd. Toen de Portugezen zich in 1640 weer losmaakten van de Spanjaarden, bleef Ceuta onder de soevereiniteit van Madrid vallen doordat de overwegend Spaanse bevolking in de oorlog tussen Portugal en Spanje de kant koos van haar land van origine.
De economie van ceuta draait vooral op de visserij, de visverwerkende industrie, de belastingvrije verkoop van goederen en het toerisme. In 1995 kreeg de enclave een autonoom bestuur. Ook heeft Ceuta een vertegenwoordiging in het Spaanse parlement.
In 2005 gingen beelden de wereld over van Afrikanen die met honderden tegelijk Ceuta en Melilla bestormden om zo de Europese Unie binnen te komen. De meeste Afrikanen werden met geweld teruggestuurd. Sindsdien is de beveiliging van de enclaves versterkt.