Fuente de Piedra

In dit dorpje op enkele kilometer van Antequera ligt tussen de olijfbomen, la laguna de la Fuente de Piedra. In en rond dit meer leven vele watervogels. Veel flamingo’s doorzoeken het ondiepe water op zoek naar voedsel. Het natuurreservaat Laguna de Fuente de Piedra, met zijn 1.400 hectare het grootste in Andalusië, vormt een unieke enclave binnen de wetlands van de westelijke Middellandse Zee. Het is de thuisbasis van de grootste kolonie flamingo’s van het hele Iberisch schiereiland en de tweede grootste van Europa, na die in Camargue, Frankrijk. Het behoort tot de groep lagunes in het Antequera- gebied, waartoe ook andere natuurreservaten behoren die in totaal 3.000 hectare waterrijk gebied beslaan.

Elliptisch van vorm, een van de belangrijkste kenmerken is het endorische karakter (Een endoreïsch bekken is een gesloten bekken dat niet afwatert in een zee of oceaan) en het zoutgehalte. Het meer wordt gevuld dankzij regen, de stromen Santillán en El Humilladero, en een ondergrondse stroom uit een watervoerende grondlaag. De toename van de waterverdamping in de lente zorgt ervoor dat het zout aan de oppervlakte kristalliseert, wat heeft geleid tot industriële exploitatie sinds de Romeinse tijd tot de jaren vijftig, zoals blijkt uit verschillende structuren.

De vegetatie die is aangepast aan de zoute omgeving is het meest kenmerkend voor deze omgeving en vormt het grootste deel van de lagunegrens. Zoutminnende planten groeien op de kleigronden van de lagune; samen met andere soorten die typerend zijn voor een grasland met een dor en droog klimaat. Aan de grenzen van de lagune en de binnenkomende rivieren, staat de karakteristieke boomvegetatie, die bestaat uit tamariskbomen. Soms vormen ze dichte bossen, die van groot belang zijn tijdens het broedseizoen van een groot aantal vogelsoorten.

Zoogdieren hebben een belangrijke rol. De aanwezigheid van slaapmuizen en waterratten is bevestigd, naast konijnen en hazen, die zeer overvloedig aanwezig zijn rond de rand van de lagune. De vos en de das zijn de meest karakteristieke roofzuchtige zoogdieren in het gebied.

Maar het zullen de vogels zijn die het meest opvallen, met meer dan honderdzeventig soorten gecatalogiseerd, waaronder watervogels. Momenteel vormt het de belangrijkste enclave waar regelmatig flamenco’s worden geboren. Daarnaast zijn er nog andere watervogels te zien zoals de witkopeend, grijze reiger, dunsnavelmeeuw, zwartsnavelmeeuw, steltkluut, gewone gans en slobeend. Andere vogels bezoeken de lagune tijdens de winterperiode of tijdens de trek. Dit is vooral het geval bij talrijke roofvogels en steltlopers.

De aangrenzende lagunes van Campillos en La Ratosa hebben vergelijkbare kenmerken, die op een complementaire manier samenwerken bij het in stand houden van watervogelgemeenschappen. Ook zijn er in de omgeving een reeks lagunes zoals El Laguneto en Cantarranas .