Cazorla Spanje

Cazorla is een schilderachtig dorp in de provincie Jaén in Andalusië, Spanje. Het ligt aan de voet van de Sierra de Cazorla. Het dorp Cazorla werd in 2022 uitgeroepen tot ‘el pueblo más bonito de España’, het mooiste dorp van Spanje. De verkiezing werd georganiseerd door de organisatie Escapada Rural.

Het dorp ligt in het oosten van de provincie, in het nationale park Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas, het grootste beschermde natuurgebied van Spanje: een labyrint van valleien, kloven, bergen en vlakke stukken van enorm hydrologisch belang (vanwege de talrijke rivieren en beken die in het park ontspringen); van groot botanisch belang (verschillende soorten pijnbomen en veel endemische soorten); het is ook esthetisch en vanuit het oogpunt van de natuur belangrijk. Hierdoor is het een van de druk bezochte natuurgebieden van het land.

Het dorp, pittoresk en van groot toeristisch belang, ligt in de schaduw van de Peña de los Halcones, met de bergen erachter en een enorme zee van olijfbomen ervoor, die een indrukwekkend en spectaculair uitzicht bieden.

Volgens sommige historici is dit het dorp Castaon, gesticht in 550 voor Christus. Tijdens de Romeinse tijd heette het Carcacena en werd hier in de zilvermijnen gewerkt.

Het kasteel werd gebouwd tijdens de al-Andalus-periode en het dorp kreeg zijn karakteristieke indeling die nog steeds bestaat. Het was een bolwerk vanwege de strategische ligging. De christelijke verovering werd geleid door Don Rodrigo Ximénez de Rada, aartsbisschop van Toledo, in 1235. Koning Fernando III plaatste het land onder de heerschappij van de aartsbisschop van Toledo met de naam Adelantamiento de Cazorla. De vete bleef bestaan ​​tot begin 19e eeuw, toen deze privileges werden afgeschaft. Koning Carlos I gaf de titel van Adelantado de Cazorla aan zijn secretaris Francisco de los Cobos, een titel die zou worden geërfd door zijn opvolgers, de markiezen van Camarasa. In 1606 werd het teruggegeven aan de aartsbisschop van Toledo vanwege een lange juridische strijd die door hem was geïnitieerd. Het parlement van Cadiz gaf het dorp in 1813 stadsrechten als erkenning voor zijn rol in de Onafhankelijkheidsoorlog.

Op de plaza Santa Maria heerst een sfeer die je enkel in kleine dorpen als deze vindt. Je kan er lekker eten en ondertussen genieten van de gezellige drukte en de ruïnes van de Santa-Maríakerk.

Het stadje is tevens een uitstekend vertrekpunt voor een tocht in de Sierra de Cazorla.

De Nederlandse eigenaar van de camping San Isicio heeft in de omgeving een wandeltocht uitgezet. De avond voor de tocht krijgt u wat uitleg bij een handgetekend plannetje zodat u vroeg in de morgen kunt starten. Het is belangrijk vroeg te vertrekken. Zo hoef je de zwaardere stukken van de tocht niet op het heetste moment van de dag te lopen want veel schaduw heb je hier niet. Vergeet dus niet voldoende water, eten en bescherming tegen de zon en de hitte te voorzien. De tocht begint iets buiten het stadje en klimt zo langs een oud klooster tot op de top van El Gilillo. Vervolgens loop je verder langs de toppen van het gebergte om 8 uur later en na flink wat wandelen aan de andere kant van Cazorla uit te komen. Onderweg kan je ten volle genieten van de flora en fauna van het gebied. Hou er rekening mee dat de wandelwegen vaak slecht zijn aangegeven en niet altijd van goede kwaliteit zijn. Er liggen veel losse stenen en buiten de stukken van de tocht die over een GR-route lopen, zijn de rest niet duidelijk aangegeven.